LAWG diskusija: „Dveji metai su sveikatos technologijų vertinimu vaistų kompensavimo procese: lūkesčiai ir galimybės“

2022-11-09

Renginiai

LAWG diskusija: „Dveji metai su sveikatos technologijų vertinimu vaistų kompensavimo procese: lūkesčiai ir galimybės“

2022-11-09

Renginiai

Maloniai kviečiame gyvybės mokslų industrijos atstovus dalyvauti Local American Working Group (LAWG) komiteto, atstovaujančio inovatyvios farmacijos, biotechnologijų ir gyvybės mokslų pramonės lyderes veikiančias Lietuvoje, diskusijoje „Dveji metai su sveikatos technologijų vertinimu vaistų kompensavimo procese: lūkesčiai ir galimybės“, kuri vyks lapkričio 11 d., 09:00 – 12:00 val., Lietuvos mokslų akademijoje. Renginys vyks hibridiniu formatu: kviečiame atvykti gyvai arba stebėti diskusiją nuotoliniu būdu.

2020 metais Lietuvoje įsigaliojo naujas vaistų kompensavimo procesas, remiantis sveikatos technologijų vertinimo (angl. health technology assessment, toliau – STV) pagrindu. STV yra gana jaunas, tačiau jau plačiai naudojamas įrankis visame pasaulyje, taip pat ir Lietuvoje.

Teoriškai tai – kaštų, išleidžiamų tam tikriems gydymo būdams, naudingumo vertinimas, kai turint ribotus išteklius, siekiama „nupirkti“ pacientams kuo daugiau sveikatos. „Nuperkama sveikata“ yra vertinama remiantis įrodymais pagrįsta medicina. Tokio pobūdžio analizė toliau perduodama sprendimų priėmėjams, kad jie, pasverdami etinius, socialinius ir kitus aspektus, galėtų priimti informuotą sprendimą.

Tačiau ką parodė dveji metai STV praktikos Lietuvoje? Ar šio naujojo proceso pagrindu buvo pasiektas, arba bent jau artėjame prie pagrindinio vaistų kompensavimo sistemos tikslo – turėti ne tik naujų ir inovatyvių vaistų, bet ir didesnę pridėtinę vertę pacientui kuriančių vaistų?

Susitikimo metu aptarsime STV vaistų kompensavimo procese turėtus ir esamus lūkesčius, išmoktas pamokas ir turimas galimybes, taip pat atsakysime į klausimus, kokios ir kodėl buvo padarytos klaidos šioje itin svarbioje sveikatos sistemos srityje.

Diskusijos programa:

09:00-09:30 | Pasitikimas, kava

 09:30-09:35 | Įžanginis žodis | Rūta Pumputienė, Amerikos verslo rūmų LAWG komiteto vadovė

09:35-10:00 | STV būtinybė kuriant prieinamą, kokybišką, tvarią sveikatos priežiūros sistemą | doc. Kristina Garuolienė, Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Farmacijos centro docentė

10:00-10:25 | STV sistemos valdymo lūkesčiai | dr. Vladas Sadauskas, Medison Pharma Vakcinų padalinio vadovas Lietuvai

10:25-10:50 | Nauja STV sistema Lietuvoje: išmoktos pamokos ir galimybės | Tomas Lasys, Gydytojų klinikinių farmakologų asociacijos prezidentas, Utrechto universiteto Farmakoepidemiologijos ir klinikinės farmakologijos skyriaus dr. kandidatas

10:50-11:15 | STV sukūrimo ir įdiegimo Lietuvoje patirtys | Dr. Andrius Vagoras, Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Farmacijos centro lektorius

11:15-11:40 | STV išvados ir sprendimų priėmimas: kartu ar atskirai? | Dr. Simona Stankevičiūtė, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Kauno klinikų gydytoja klinikinė farmakologė, Parexel reguliacinių klausimų konsultantė

11:40-12:00 | Diskusija, klausimai-atsakymai

REGISTRACIJA

Kviečiame registruotis el. paštu administration@amcham.lt iki lapkričio 9 d. Dalyvių skaičius ribotas.

Renginys vyks lietuvių kalba. Renginį stebėkite nuotoliniui būdu per: https://bit.ly/3TC8Lzj

Local American Working Group (LAWG) yra asociacijos American Chamber of Commerce nuolatinis komitetas, atstovaujantis inovatyvios farmacijos, biotechnologijų ir gyvybės mokslų pramonės kompanijas (jų filialus, atstovybes ar susijusias įmones) veikiančias Lietuvoje – LAWG narių – vieningiems tikslams pasiekti, interesams ir pozicijoms atstovauti.