LAWG pranešimas žiniasklaidai: R. Karbauskis buvo suklaidintas

2020-10-02

LAWG pranešimas žiniasklaidai: R. Karbauskis buvo suklaidintas

2020-10-02

Amerikos verslo rūmų komiteto farmacijos klausimams „Local American Working Group“  (LAWG) atstovai, tarp kurių – ir du Lietuvos valstiečių žaliųjų (LVŽS) lyderio Ramūno Karbauskio vakar kainų kėlimu apkaltinti inovatyvių vaistų gamintojai įtaria, kad politikas tapo netikslios informacijos auka.

„Ilgai galvojome, ar pasisakyti šiuo klausimu, nes priešrinkiminiu periodu politikai – itin jautrūs. Vis dėlto, žiniasklaidoje pasirodžiusią, tikrovės neatitinkančią informaciją turime paneigti ne tik gindami savo reputaciją, bet ir jausdami atsakomybę prieš politikus, kurie galimai tapo netiesioginio lobizmo aukomis“ – sakė LAWG vadovė advokatė Rūta Pumputienė.

LAWG vadovė minėjo, kad norint išsiaiškinti, kas stovi už R. Karbauskio įpykdymo, reikia ieškoti apie tariamą gamintojo kainos nereguliavimą pastaruoju metu pasisakiusių asmenų.

„Tiesą sakant, už tokią melagingą informaciją, kuri tikrai kenkia bendrovių dalykinei reputacijai, galėtų grėsti atsakomybė“ – sakė R. Pumputienė.

 

Apie 8 ir daugiau kartų didesnes kainas Lietuvai

LAWG narių atstovai komentavo, kad viešumoje pasirodžiusi ir žurnalistams padalinta informacija – neatitinka tikrovės.

„Spaudos konferencijoje buvo kalbama apie 8 ir daugiau kartų didesnes vaistų kainas Lietuvai. Suklysta iš esmės, dviem aspektais. Pirma, vaistų gamintojai nėra pakėlę kainų. Antra, spaudos konferencijos metu buvo klaidingai padarytos vaistų kainų palyginimo išvados. Viena iš to priežasčių – Lietuvos kompensuojamų vaistų kainyne su kitomis šalimis lyginamos ne vaistų, o veikliųjų medžiagų kainos. Neretai kai kurių pigiausių preparatų Lietuvoje net nėra, kaip nėra ir jos registruotų gamintojų Lietuvoje. Todėl absoliučių skaičių lyginimas yra akivaizdžiai klaidingas“ – sakė R. Pumputienė.

LAWG atstovė pabrėžė ir tai, kad iki šiol vaistų gamintojai geranoriškai bendradarbiavo su sprendimų priėmėjais ir ieškojo būdų mažinti kainas.

„Valstybinės ligonių kasos (VLK) pranešimas apie 2020 m. IV ketvirčio kainyną tik parodo, kad visi vaistų gamintojai geranoriškai mažino vaistų kainas. Keli vaistai nepateko į kainyną, nes negalėjo sumažinti kainų tiek, kiek prašė VLK pagal LR Sveikatos apsaugos ministerijos teisės aktus dėl aukščiau minėtos priežasties ar kitų Lietuvos reguliavimo specifinių reikalavimų.“ – pabrėžė R. Pumputienė.

 

Dėl vaistų gamintojų įmonių „įsitraukimo į rinkimus“

„Local American Working Group“ vadovė pasisakė ir dėl kaltinimų farmacininkams įsitraukiant į rinkimus.

„Būdami globalių vaistų gamintojų kompanijų atstovai, veikiame pagal specialų ir itin griežtą etikos kodeksą, kuris tokių veiksmų mums tiesiog neleidžia. Vienintelis mūsų būdas atkreipti dėmesį į inovatyvių vaistų reikalingumą – kalbėti garsiai ir kartais valdantiesiems nemaloniomis temomis. Gal dėl to ir krentame į akis labiau nei tyliai, povandeninėmis srovėmis veikiantys“ – sakė R. Pumputienė.

R. Pumputienė patikino, kad kritika, kuria siekiama didinti inovatyvių vaistų prieinamumą Lietuvos pacientams tęsis.

„Kaip kalbėjome apie skaudulius, taip ir kalbėsime – ar prie šitos, ar prie kitos valdžios. Atmetame kaltinimus politikavimu ir, savo ruožtu, galime net pagirti LR Sveikatos apsaugos ministeriją, kad kartais nemalonią, bet svarbią kritiką jie išgirsta dažniau nei anksčiau“ – papildė R. Pumputienė.