LAWG vadovės komentaras apie trukdžius sveikatos inovacijoms Lietuvoje portalui 15MIN

2018-06-21

Inovatyvių vaistų prieinamumas

LAWG vadovės komentaras apie trukdžius sveikatos inovacijoms Lietuvoje portalui 15MIN

2018-06-21

Inovatyvių vaistų prieinamumas

2018 m. birželio 20 d. Local American Working Group vadovė advokatė Rūta Pumputienė dalyvavo Amerikos prekybos rūmų Lietuvoje organizuotuose verslo pusryčiuose, kur pristatė pagrindinius trukdžius sveikatos apsaugos inovacijoms Lietuvoje.

15min.lt ištrauka:

„Local American Working Group“ vadovė ir advokatė Rūta Pumputienė kalbėjo apie sveikatos apsaugą Lietuvoje. Jos vertinimu, dėl biurokratinių procedūrų Lietuvą itin vėlai pasiekia naujausi gydymo metodai, netinkamai planuojamas sveikatos apsaugos biudžetas. Ji pateikė informaciją, kad lietuviai pagal gyvenimo trukmę yra paskutiniai Europoje, ir tai yra susiję su sveikatos apsaugos politika Lietuvoje.

„Lietuvos pacientai yra visiškai dugne skaičiuojant, kada jie gauna vieną ar kitą gydymą. Lietuvoje naujas gydymas žmogų pasiekia 500-1500 dienų, užsienyje tai trunka nuo vienos iki 220 dienų. Lietuvos pacientai laukia“, – kalbėjo R.Pumputienė. Pasak jos, pagal inovatyvių vaistų prieinamumą Lietuva pernai lenkė tik Latviją ir Serbiją. Jos vertinimu, Lietuva nemato inovatyvių gydymo metodų naudos.

„Valdžia galvoja, kad naujausios gydymo galimybės, technologijos yra tik didelė kaina. Neskaičiuojama, kiek kainuoja sveikas, dirbantis žmogus. Žmogus nebeguli ligoninėje, nereikia lovos išlaikyti, žmogus grįžta į darbo rinką, jo nereikia slaugyti, nereikia jam mokėti pašalpos. Šitų dalykų, deja, šiai dienai dar neskaičiuojame“, – kalbėjo R.Pumputienė. Jos manymu, nors išlaidos sveikatos apsaugai auga, jos nėra planuojamos racionaliai. „Lyg finansavimas ir padidintas, bet finale jų nėra. Lietuvoje visiškai nėra modernaus, tinkamo biudžeto, lėšų planavimo visai sveikatos apsaugai. Pas mus kaip planuojamos išlaidos – pasižiūrime, kiek buvo pernai, ir šiek tiek pridedama. Visas tas procesas yra politizuotas“, – aiškino ekspertė.

Ji tikino, kad tikro sveikatos draudimo Lietuvoje net nėra, yra tik privalomas sveikatos draudimas, o valstybė dar paremia pažeidžiamas visuomenės grupes. „Niekada nesupratau, kodėl maitinimas ligoninėje yra sveikatos apsaugos dalis“, – į R.Pumputienės pranešimą sureagavo diskusijos vedėjas Ž.Šilėnas.

Visas tekstas: https://www.15min.lt/verslas/naujiena/finansai/proamerikietiskas-pokalbis-astorijoje-kokie-ribojimai-labiausiai-erzina-versla-662-989678

Rūtos Pumputienės prezentacija: http://www.lawg.lt/wp-content/uploads/2018/06/LAWG_AmCham_BB_20180620.pdf