R. Pumputienės komentaras VZ.LT: „Nauji etikos reikalavimai išsklaidys mitus apie farmacijos pramonę ir pasitarnaus viso sveikatos sektoriaus skaidrumui didinti“

2019-08-12

R. Pumputienės komentaras VZ.LT: „Nauji etikos reikalavimai išsklaidys mitus apie farmacijos pramonę ir pasitarnaus viso sveikatos sektoriaus skaidrumui didinti“

2019-08-12

Local American Working Group vadovė,  advokatė Rūta Pumputienė portalui „VZ.LT“ komentavo naujausią Farmacijos įstatymo pakeitimo ir papildymo projektą, kuriame numatytus pokyčius ekspertai vadina teigiamais ir laukiamais: nauji etikos standartai greičiausiai turės teigiamos įtakos tiek farmacijos verslui, tiek gydytojams, gydymo įstaigoms, tiek pačiai valstybei ir pacientams. Analogiška tvarka pirmiausia buvo priimta prieš 8 metus JAV, vėliau įsigaliojo daugelyje kitų valstybių.

Straipsnio ištrauka:

Advokatės Rūtos Pumputienės nuomone, šie įstatymo pakeitimai pirmiausia yra naudingi siekiant paneigti klaidingus mitus apie farmacijos pramonę, kurių yra labai daug ir pirmiausia jie susiję su skaidrumu.

„Toks įvaizdis kyla dėl seniai susiformavusių neteisingų mitų. Kartais įmonės, kurios veikia neskaidriai, neretai irgi būna klaidingai susietos su farmacijos pramone, o tokie įvykiai meta šešėlį ant visos farmacijos pramonės“, – sako R. Pumputienė.

Pavyzdžiui, prieš kelerius metus buvo kilęs skandalas dėl vienos kompanijos, kurios atstovai buvo įtarti sumokėję beveik 150.000 Eur kyšį medikams, kad šie pacientams rekomenduotų būtent šios kompanijos parduodamus produktus. Be jokios abejonės, tokie bendrovės veiksmai yra gėdingi ir netoleruotini, tačiau bendrovės, kuriai mesti įtarimai, veikla yra labai toli nuo tikrosios farmacijos, t. y. vaistų gamybos ir prekybos.

Taigi nors sąlygos skaidriam bendradarbiavimui investuojant į gydytojų kompetencijų ir kvalifikacijos tobulinimą, vystant medicinos inovacijas ateityje, buvo sudarytos jau prieš kelerius metus, šių sąlygų laikėsi ne visi ir galbūt ne visi tikėjo tokio savanoriško skaidrumo verte.

Farmacijos įstatymo pakeitimas įtvirtinant išlaidų viešinimo pareigą visiems turėtų padėti išsklaidyti šiuos mitus ir padėti suprasti, kas yra farmacijos pramonė, nes didžioji dalis kompanijų, o inovatyvios farmacijos – privalomai visos, elgiasi skaidriai ir laikosi labai griežtų profesinio elgesio ir etikos bei atsakomybės standartų. Todėl siekis skaidrumo reikalavimus užtikrinti įstatyminiu lygmeniu taikant šią pareigą visoms kompanijoms yra sveikintinas ir laukiamas, pažymi R. Pumputienė.

Antras teigiamas aspektas, kurį įvardija pašnekovė, yra tai, kad skaidrumo šioje srityje buvimas padeda ir visuomenei, ir patiems specialistams bei įstaigoms geriau suprasti bendradarbiavimo tikslą – naudą pacientams, nes jis yra neatsiejama klinikinės praktikos dalis, t. y. leidžia stiprinti medikų kompetencijas, diegti naujausias technologijas gydyme, atlikti klinikinius tyrimus gerinant gydymo inovatyviais vaistais prieinamumą. Atsižvelgiant į tikslą, kad toks industrijos ir sveikatos priežiūros specialistų bei įstaigų bendradarbiavimas neštų kuo daugiau naudos ne tik abiem bendradarbiavimo pusėms, bet, svarbiausia, pacientams ir mokslo pažangai, tokio bendradarbiavimo maksimalaus skaidrumo ir įstatyminiu lygmeniu užtikrinimas turės tik teigiamos įtakos farmacijos verslui.

R. Pumputienės teigimu, bet kokiu atveju rimčiausiai į rizikų valdymą, pasitelkiant verslo skaidrumo standartų ugdymą, žiūrima tose pramonės šakose, kurios yra griežtai reguliuojamos arba veikia tarptautinėje aplinkoje, šiuo atveju – farmacijos pramonėje. Poreikį skaidrumui sąlygoja ir bendros, pasaulinės skaidrumo didinimo tendencijos visose industrijos srityse bei didėjantis visuomenės informavimo, ypač sveikatos srityje, poreikis. Investicija į verslo skaidrumo principų diegimą atsiperka, nes mažų mažiausiai ji gali išgelbėti nuo didelių nuostolių, ką ir kalbėti apie atveriamas bendradarbiavimo ir mokslo plėtros galimybes.

„Kita vertus, aptariamas Farmacijos įstatymo pakeitimas yra džiugi žinia, bet tai tik vienas žingsnelis, siekiant skaidrinti visą farmacijos ekosistemą. Industrija, sutikdama skaidrinti ir viešinti savo veiksmus, nori, kad ir valdžios atstovai taip pat veiktų analogiškai, ypač vaistų politikoje. Tik tada sveikatos sistema bus efektyvi, atitinkanti tiek pacientų, tiek verslo, tiek valdžios interesus. Skaidri ir pasitikėjimą skatinanti sveikatos sistemos specialistų, įstaigų ir industrijos bendradarbiavimo sistema turi būti visų tikslas, nes visuomenės pasitikėjimas sistema ir verslo pasitikėjimas investicine aplinka atsiras tik esant skaidriai, objektyviai ir prognozuojamai sistemai“, – teigia R. Pumputienė.

Skaitykite daugiau: https://www.vz.lt/prekyba/2019/08/09/farmacijos-pramone-rengiasi-skaidrumo-pokyciams-kokie-pries-8-metus-idiegti-jav#ixzz5wNhwX4KE